Jag misstänker att en person nära mig blir utsatt för digitalt våld

Att låta en partner eller någon man dejtar ha tillgång till ens digitala liv kan kännas som ett tecken på kärlek och omtanke, och ett sätt att visa att man inte döljer något. Men det är en tunn gräns mellan en person som bryr sig och visar omtanke, och någon som är kontrollerande och utövar digitalt våld.

Gränsen kan vara svår att se, särskilt om man inte har så mycket erfarenhet av relationer och inte vet vad som är ett okej beteende och vad som inte är det.

Här kan du svara på frågor som kan hjälpa dig att identifiera om någon är utsatt för digitalt våld:

Fråga 1: Måste personen dela sin plats/location på Snapkartan för att partnern kräver det?

Ja
Nej

Om en person hela tiden måste dela sin plats eller verkar rädd för att bli straffad eller att det ska bli bråk om hen inte gör det, så är det ett tecken på att personen är utsatt för digitalt våld.

Att ständigt hålla koll på var en partner befinner sig kan vara ett kontrollerande beteende. Ibland kan man tänka att det kan handla om kärlek eller omtanke om sin partner. Men i en relation har man rätt att hålla saker för sig själv och ska aldrig känna sig pressad eller tvingad att dela sin plats.

Vad bra! Att ständigt hålla koll på var en partner befinner sig kan vara ett kontrollerande beteende. Ibland kan man tänka att det kan handla om kärlek eller att man bryr sig om sin partner. Men i en relation har man rätt att hålla saker för sig själv och ska aldrig känna sig pressad eller tvingad att dela sin plats.

Fråga 2: Måste personen dela sin pinkod till mobilen för att partnern kräver det?

Ja
Nej

Om en person verkar känna sig pressad eller tvungen att dela sin pinkod för att partnern kräver det, kan det vara ett tecken på att personen är utsatt för digitalt våld. Det kan också verka som att personen är rädd för att bli straffad eller att det ska bli bråk om hen inte delar sin pinkod.

Att kräva att en partner måste dela sin pinkod kan vara ett kontrollerande beteende. Ibland kan man tänka att det handlar om att visa att man inte döljer något. Man kan också tänka att man ska dela allt om man är i en relation. Men i en relation har man rätt att hålla saker för sig själv och man ska aldrig känna sig pressad eller tvingad att dela saker som exempelvis sin pinkod.

Vad bra!

Att kräva att en partner måste dela sin pinkod kan vara ett kontrollerande beteende. Ibland kan man tänka att det handlar om att visa att man inte döljer något. Man kan också tänka att man ska dela allt om man är i en relation. Men i en relation har man rätt att hålla saker för sig själv och man ska aldrig känna sig pressad eller tvingad att dela saker som exempelvis sin pinkod.

Fråga 3: Bestämmer partnern vem personen får följa eller prata med på sociala medier?

Ja
Nej

Om en partner kräver att få bestämma eller har åsikter om vem en person följer eller pratar med på sociala medier, och personen verkar rädd för att bli straffad eller att det ska bli bråk om partnern inte får göra det, så är det ett tecken på att personen är utsatt för digitalt våld.

Att ständigt hålla koll på vem en partner umgås eller pratar med kan vara ett kontrollerande beteende. Ibland kan man tänka att det handlar om att visa att man inte döljer något för sin partner eller att det handlar om kärlek. Men till slut kanske partnern förbjuder allt fler saker och personen blir allt mer isolerad.

I en relation har man rätt att hålla saker för sig själv, och ingen annan har rätt att bestämma vem man följer eller vem man pratar med.

Vad bra!

Att ständigt hålla koll på vem en partner umgås eller pratar med kan vara ett kontrollerande beteende. Ibland kan man tänka att det handlar om att visa att man inte döljer något för sin partner, eller att det handlar om kärlek. Men till slut kanske partnern förbjuder allt fler saker och personen blir allt mer isolerad.

I en relation har man rätt att hålla saker för sig själv, och ingen annan har rätt att bestämma vem man följer eller vem man pratar med.

Fråga 4: Verkar det som att personen känner att hen alltid är tvungen att svara varje gång partnern ringer eller skriver?

Ja
Nej

Om en person hela tiden verkar känna sig och tvungen att avbryta det hen gör för att svara i telefonen, eller verkar rädd för att bli straffad eller att det blir bråk om hen inte svara på samtal eller meddelanden, så är det ett tecken på att personen är utsatt för digitalt våld.

I en relation ska man aldrig behöva känna sig stressad och begränsad över att hela tiden behöva hålla koll på telefonen.

Vad bra!

Om en person hela tiden verkar känna sig och tvungen att avbryta det hen gör för att svara i telefonen, eller verkar rädd för att bli straffad eller att det blir bråk om hen inte svara på samtal eller sms, så är det ett tecken på att personen är utsatt för digitalt våld.

I en relation ska man aldrig behöva känna sig stressad och begränsad över att hela tiden behöva hålla koll på mobilen.

Fråga 5: Skickar någon/partnern hot eller elaka meddelanden till personen?

Ja
Nej

Om en partner skickar hot, såsom att hen kommer skada personen eller sig själv, eller elaka, kränkande kommentarer som exempelvis att personen är värdelös, dålig eller ful, så är det en form av digitalt våld. Det är också vanligt med förminskande meddelanden, till exempel att personen är känslig, överreagerar eller får skylla sig själv.

Att få sådana meddelanden från en partner kan skapa känslor av skam, eller att det beror på att man själv gjort något fel. Om du känner att du behöver prata med någon kan du gå in på ungarelationer.se

Vad bra! Att få hot eller elaka kommentarer via meddelanden från en partner kan skapa känslor av skam eller att det är ens eget fel. Men att skicka hot eller elaka meddelanden är aldrig okej i en relation, det är motsatsen till kärlek. Om du känner att du behöver prata med någon kan du gå in på ungarelationer.se

Vad kan du göra om din vän är i en osund relation?