Att veta när du ska ta kontroll eller släppa taget om den kan vara avgörande för en hälsosam relation.

Om CTRL

99%

av barn och unga använder sociala medier någon gång, 97% varje vecka och 92% varje dag. 3 av 4 barn på lågstadiet använder sociala medier dagligen.

*Svenskarna och Internet (2023)

Ctrl är ett samarbetsprojekt mellan Fredens Hus, Uppsala Kvinnojour och Sentor, med stöd från Jämställdhetsmyndigheten. Projektet syftar till att belysa och förebygga digitalt våld i ungas relationer. Vi vill hjälpa unga att hitta kontrollen över sitt digitala liv, men också stå ut med att inte ha den över andra.

Projektet riktar sig också till vuxna. Unga efterfrågar att föräldrar och andra vuxna i deras närhet ska ha större kunskap och förståelse för digitalt våld. Genom att sprida kunskap till vuxna om vad digitalt våld innebär, hur det tar sig i uttryck, vilka skyddsåtgärder som finns och hur man pratar med unga om digitalt våld, vill vi minska klyftan mellan ungas behov och vuxnas förståelse.

60%

av ungdomar i åldern 15-19 har erfarenhet av våld i nära relationer och den vanligaste formen av våld är psykiskt våld som utövas digitalt.*

*Jämställdhetsmyndigheten  och allmänna barnhuset (2024)

Inom ramen för projektet CTRL håller vi workshops för högstadie- och gymnasieelever som har tagits fram i samarbete med unga själva. Vi sprider också kunskap och inspiration genom vår hemsida och sociala medier. Framöver planerar vi även att erbjuda föreläsningar inom området som riktar sig specifikt till vuxna.

Har du frågor eller vill komma i kontakt med oss? Maila oss gärna på hej.digitalctrl@gmail.com.