Vad kan du som förälder göra för ungdomar som blir utsatta för digitalt våld?

Ökad kunskap, ökat skydd

84%

av föräldrar anser sig ha för lite kunskap om våld i ungas relationer*

*ungarelationer.se (2024)

Det kan vara utmanande att som vuxen navigera i både ungas sociala liv och den digitala världen. Särskilt svårt kan det kännas att förstå och hantera de olika plattformarna som barn och unga använder och hur dessa plattformar är sammanbundna med ungas socialisering och relationer.

Men unga efterfrågar att deras föräldrar och andra vuxna i deras närhet ska ha större insikt och förståelse för digitalt våld. Därför är det viktigt att du som vuxen sätter dig in i och utbildar dig om vilka plattformar unga använder, hur de fungerar och hur de påverkar deras liv. Genom att göra det blir det lättare att identifiera och förstå vilka risker som kan vara förknippade med dessa plattformar. Det är också viktigt att du som vuxen har grundläggande kunskap om digitala enheter och dess funktioner och applikationer och hur du ska agera när något inträffar.

Att öka din egen kunskap är avgörande för att öka ditt barns säkerhet och skydd från att utsättas för våld, det kan du göra med hjälp av vår folder med handfasta tips. Den hittar du här: